אבחונים

אבחון פסיכולוגי

אבחון פסיכולוגי מעריך את האינטליגנציה של הילד, את תפקודיו בתחומים השונים כשפה, קשב וריכוז, תפקודים ניהוליים, וזיכרון. שאלת האבחון תקבע את כלי האבחון ואת הנבדק במסגרת האבחון. באמצעות האבחון ניתן להעריך את עולמו הפנימי- רגשי של הילד ולהעריך האם תפקודיו הרגשיים ו/או הקשביים משפיעים על תפקודיו הלימודיים. מתוך האבחון נמליץ על דרכים מתאימות להתערבות, בכדי לסייע לילד להגיע לתפקוד אופטימאלי.

אבחון פסיכודידקטי

אבחון פסיכודידקטי הוא אבחון משולב: פסיכולוגי ודידקטי, שמטרתו המרכזית היא לאפשר נקודת מבט כוללת על הילד, יכולותיו וצרכיו.

אבחון פסיכודידקטי מתאים למצבים בהם התמונה מורכבת וישנו צורך לבדוק כמה משתנים וכיצד כל אחד מהם משפיע אחד על השני ועל תפקודו הכללי של הילד (לדוגמא: קושי רגשי, הפרעת קשב וריכוז, לקות למידה, אינטיליגנציה). למשל כאשר ישנו חשש שהילד אינו ממצה את כישוריו בבית הספר וישנה השערה לקיום לקות למידה או הפרעת קשב וריכוז, או כאשר עולה הבעיה בתפקוד הלימודי ורוצים לבדוק האם קושי זה נובע מבעיה רגשית או מבעיה ספציפית בלמידה.

בנוסף, אבחון פסיכודידקטי מתאים למצבים בהם ישנו חשש שבעיה מסוימת תשפיע לרעה על ביצועיו באחד האבחונים (אבחון פסיכולוגי או אבחון דידקטי) האחרים והתמונה שתתקבל מהאבחון תהיה מוטעית.

דוגמא לכך: שתפקודו של הילד במבחן אינטילגנציה באבחון הפסיכולוגי יושפע מלקות הלמידה שלו, שאינה נבדקת באבחון זה או כאשר ישנו חשד לקיום לקות למידה או הפרעת קשב וריכוז וכן בעיה רגשית שפוגעת במיצוי הפוטנציאל הגלום בילד. אבחון פסיכודידקטי משולב הוא אבחון מקיף יותר ומאפשר לבחון את תפקודי הלמידה, המאפיניים הרגשיים וכן את כישורי האינטיליגנציה יחד, ולהבחין בהשפעות שלהם זה על זה.\

הערכת בשלות/ מוכנות לבית הספר

ילדים מוכנים לבית הספר באופן הלמידה הישראלי בדרך כלל סביב גיל שש. יחד עם זאת, ילדים שונים משיגים מוכנות זו בזמנים שונים. לעתים, דחיית העליה לכיתה א' עשויה להיטיב עם הילדים הצעירים בשנתון, עבורם טוב יותר לעלות לבית הספר לאחר שנה נוספת בגן הילדים.
אבחון מוכנות לכיתה א' עשוי לספק להורים מידע מקיף ומעמיק על מוכנות הילד בתחום הקוגניטיבי התנהגותי, החברתי והרגשי, לייעץ להורים בקבלת החלטה ולספק המלצות שיקדמו את השתלבותו של בנם במסגרת בית הספר.